OMGEVING

NATUUR – HOUTVUURTJE – GITAAR

Het natuurgebied naast De geschilde aardappel is prachtig. Nationaal park De Weerribben-Wieden bestaat uit heel veel meren, slootjes, moeras, rietlanden en er wonen tal van reetjes, grote vogels en andere prachtige dieren. Daarom is een etentje bij De geschilde aardappel erg leuk te combineren met een uitje. Op deze manier maken familie’s of teams hele gezellige dagen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van activiteiten. Wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen of langskomen. Dan brengen we je in contact met de ondernemer.

VAREN OP EEN KLIPPER OF EEN PUNTER

Zwartsluis is een van de toegangspoorten van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. In dit prachtige gebied zijn meren, slootjes en rietvelden. Vroeger werd het gesneden riet vervoerd op punters. Tijdens deze vaartocht ga je het gebied op traditionele schepen te ontdekken. Schipper en eigenaar Menno neemt jullie mee op zijn punter of klipper naar de allermooiste plekjes waar je te voet niet komt. 

VAREN MET DE RONDVAARTBOOT

Schipper en eigenaar Ferdinant neemt je graag mee op zijn rondvaartboot door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hij laat je niet alleen de mooiste plekjes van dit unieke natuurgebied zien, maar kan je met je gezelschap ook meenemen langs de drie waterwerken van Zwartsluis. De oudste is de Swarte Sluis en de nieuwste is gemaal Zedemuden. Dit gemaal is het op een na grootste van Nederland. Tijdens de vaart vertelt Ferdinant jullie alles over zowel het watersysteem als het natuurgebied. 

PUZZELTOCHT OF NATUURWANDELING DOOR DE WIEDEN

In de Wieden zijn prachtige wandelroutes. Midden in de Wieden, bijvoorbeeld bij Jonen, of aan de rand van de Wieden, bij Doosje. Het gebied dichtbij De geschilde aardappel is in herontwikkeling en wordt speciaal ingericht voor moerasvogels. Er leven al grote kolonies vogels en als je stil bent zie je aan het eind van de dag zeker de reetjes grazen. 
Er zijn verschillende opties. Gewoon lekker wandelen. Of een thema-wandeling. We hebben gidsen, die jullie van alles vertellen over de plantjes, die je zomaar kunt vinden in je directe omgeving. Ze leggen uit over de medicinale krachten ervan en welke gewoon lekker zijn. Voor hun telt het gezegde: Wat in je omgeving groeit is goed voor jou. Daar mag je meer gebruik van maken.
Ook hebben we leuke routebeschrijvingen met puzzels over de natuur en bijvoorbeeld babbelbox vragen als: wanneer trok u de stoute schoenen aan? Of voor wie hangt u de vlag uit?  

OUTDOOR KOKEN

Wil je eens heel anders koken? Bij ons kun je koken op open vuur en barbecues of in hooikisten, tajines en Dutch ovens. Als er voldoende voorraad is in onze moestuin, beginnen we het outdoor koken met het zelf oogsten van de groenten. Ondertussen geven we jullie uitleg over de natuur, lokaal te kopen ingrediënten, recepten en alternatieve bereidingswijzen. Deze activiteit is goed te combineren met andere activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld starten met het maken van soep, die langzaam gaart in de hooikist terwijl jullie door de Wieden wandelen. Kom je moe en hongerig ’thuis’ dan is de soep klaar. Voor de kinderen hebben we een foodart-programma. Maak zelf de mooiste monstertjes en spookjes, om op te vreten!

 

PAARDRIJDEN OF KNUFFELEN

Knuffelen met Roosje en Bella of rijden op Fin en Vamora is garantie voor glimlachen van oor tot oor. Alle paarden op de boerderij zijn knuffels eerste klas. Jojanneke blijft bij jullie en leert jullie hoe je omgaat met paarden en pony’s en de beginselen van het rijden. Het is voor jong en oud. Dus vaders en moeders, ooms en tantes kunnen ook even knuffelen of een stukje rijden. Voor teamuitjes is er een leuke workshop natural horsemanship.

FIETS OF AUTOROUTE

Ontdek de prachtige omgeving van Zwartsluis aan de hand van een uitgestippelde route. Je ziet de grote meren van het Nationaal Park, de bruggetjes van Belt Schutsloot, het laarzenpad in Belt Schutsloot en de drie waterwerken van Zwartsluis. De route is voorzien van leuke feitjes en boeiende weetjes. Je krijgt de route op papier of digitaal. Er staat aangegeven wat je in google-maps moet invoeren. Laad je telefoon (en je fiets) op voor vertrek! De auto route is met eigen vervoer. Voor de fietsroute kun je je eigen fiets gebruiken of een (elektrische) fiets huren. 

VLOTTEN BOUWEN

Op een strandje of naast een slootje liggen onderdelen voor jullie klaar. Als jullie slim bouwen kan dit een stevig vlot worden. Het is een uitdaging. De constructie moet op de juiste manier in elkaar gezet worden, waarbij jullie goede knopen moeten leggen en goed moeten overleggen en samenwerken. Als jullie klaar zijn gaat het vlot het water in en jullie erop …. of ook het water in? Kinderen helpen we een handje. Ga je een vlot bouwen als teambuilding? Dan krijgen jullie alleen een werkinstructie en mogen jullie het samen oplossen. Succes! 

SUPPEN OF KANOEN

Vanuit Zwartsluis kun je suppend de Wieden in. Gezellig, spannend, sportief en je geniet vol op van de prachtige natuur. Je ziet de mooiste meren en kleine slootjes. Je krijgt een route mee of kunt een gedeelte van de aangegeven kano-route volgen.  Ook is een mooie suproute onder begeleiding mogelijk. 

Iets verder vanuit het dropje Belt-Schutsloot kun je kano’s en fluisterboten huren. Vanaf hier zit je ook direct op de kano-route. Op de kanoroute zijn een aantal aanlegplekjes.  

WORKSHOPS

Er zijn verschillende workshops, die je bij ons kunt doen. Bijvoorbeeld story telling, dansen, djambee, natural horsemanship, of professioneel filmpjes maken met je smartphone. Deze worden gegeven door getalenteerde ervaren workshopleiders. Leuk en leerzaam tegelijk. Er zijn nog meer mogelijkheden. Vraag er vooral naar. 

 

Winkelmandje